פותחים עסק חדש בזמן האטה כלכלית? הנה מה שכדאי לדעת

    הסביבה הכלכלית גורמת למי שרוצה לפתוח עסק חדש לחשוב פעמיים,אבל תחזיות כלכליות צופות התאוששות – כך פותחים עסק בתקופה מאתגרת (דניס לר)

    עם התפרצות מגפת הקורונה ועצירת המשק העולמי ב-2020, ולאורך ארבע השנים האחרונות אתגרים משמעותיים עמדו בפני הכלכלה בכלל ובעלי עסקים בפרט. אך דחף היזמות והחשיבה העסקית של הישראלים לא עצר וגם עתה הוא ממשיך לדחוף לפתיחת עסקים חדשים.

    בישראל, כמו תמיד, ממשיכים ליזום. כך למשל, בסוף 2022 פורסמו באתר וואלה נתונים של רשות המיסים, לפיהם ב-11 החודשים הראשונים של אותה השנה נפתחו כ-142,100 תיקי עוסקים חדשים. יותר מכפול ביחס למספר העוסקים החדשים שנפתחו ב-2021, שהיה 64,900 בלבד. אמנם המלחמה שהחלה באוקטובר 2023 הובילה לגל נוסף של האטה בפתיחת עסקים אבל בשורה התחתונה עצמאי זה state of mind - מי שבוער בו להיות עצמאי או בעל עסק, לא יירתע מתקופות מאתגרות ויעשה את ההתאמות המתאימות על מנת לצאת לדרך, גם אם יצטרך להתפשר על חלק מהחלומות שלו.

    לקראת סיום הרבעון של 2024 אנחנו חוזים במשק שמתחיל להתאושש מהמכה שניחתה עליו באוקטובר 2023 והעסקים החדשים רוצים לקחת חלק מהתאוששות הזו ולהיות שם עם עסק פעיל ועובד כדי לקצור את פירות ההתאוששות כשזו תגיע.

     


    איך פותחים עסק בסביבה כלכלית מאתגרת?

    איך פותחים עסק כשהכלכלה לא צפויה, ברקע יש מלחמה והצמיחה הלאומית בהאטה? אלה הם הצעדים שצריך לקחת לקראת פתיחת עסק חדש, עם דגש על מה שחשוב לשים אליו לב בתקופה מהסוג הזה.

    שלב ראשון: בדיקת היתכנות

    לפני שניגש להירשם ברשות המיסים או לשכור חנות, חשוב להבין האם לעסק שלנו יש בכלל סיכוי להצליח:  . לכן, בשלב הראשוני נשקיע בביצוע שני צעדים עיקריים: סקר שוק והערכה פיננסית.

    סקר שוק ומחקרי עומק יסייעו לנו להבין האם למוצר או השירות שאנחנו מציעים יש ביקוש, כמה הוא גדול ומיהו הקהל שאליו אנחנו מתכוונים לפנות. כאן ניתן לחקור פעילות של מתחרים, לפנות לחברות סקרי שוק מקצועיות או לפנות באופן ישיר ללקוחות פוטנציאליים ולתשאל אותם. הערכה פיננסית היא מדידת היכולת הכספית שלנו להקים את העסק ולתפעל אותו באופן ראשוני – כשאנו לוקחים בחשבון מרווח זמן שבו נצטרך לשאת על גבינו הוצאות מסוגים שונים, עוד לפני שנייצר הכנסה.

    שלב שני: בניית תוכנית עסקית

    בהתאם לתוצאות בדיקת ההיתכנות, ובהנחה שהבנו שיש סיכוי סביר להצלחה של העסק, נעבור לשלב התכנון בפועל. תוכנית עסקית תכלול את מיפוי כל הפעולות של העסק מההקמה ואל תוך פעילות שוטפת. יש יועצים עסקיים שמציעים שירותים של כתיבת תוכנית, וניתן גם לכתוב אחת באופן עצמאי. בדרך כלל תוכניות אלה יכללו תיאור מפורט של הפעילות, תוכנית שיווקית לפרסום העסק והמוצרים, תוכנית תפעול, ציון העובדים ותפקידם, וכן תחזיות פיננסיות ריאליות לשנים ספורות קדימה.

    שלב שלישי: פתיחת העסק מול רשויות המס

    כשהתוכנית מוכנה, הגיע הזמן לעשות את הצעד הרשמי. בתהליך פשוט יחסית פותחים מעמד עוסק פטור (לעסקים קטנים שאינם צריכים רישום ברשות המיסים); עוסק מורשה (שעליו אין הגבלה על מחזור העסקים, אך הוא מחויב בתשלום מיסים); או חברה בע"מ, שהיא חברה שנפרדת מהזהות הספציפית של הבעלים. בימים של מלחמה, אפשר לבדוק האם רשויות המס (מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי) מקלים על העצמאים בתהליכי פתיחת העסק, בתשלומים ובמענקים. חשוב לדעת שלמעמד העסק השפעה על מידת הדיווח הנדרשת לרשויות, ובמידת הצורך כדאי להתייעץ עם רו"ח.

    שלב רביעי: חיבור לספקים ואנשי מקצוע

    אז יש תוכנית עסקית, יש מסמכים רשמיים, וכנראה גם כסף ש"הבאנו מהבית" לצורך מימון התחלתי: עכשיו מתחילה העבודה הקשה באמת. בחלק מסוגי העסקים יש חשיבות לספקים ואנשי מקצוע שמספקים את המוצרים השירותים והתמיכה הדרושים לכם כדי לתפעל את העסק בצורה חלקה ויעילה. חשוב לבחון מספר ספקים לפני קבלת החלטה, תוך התחשבות במחיר, איכות, אמינות ותנאי תשלום. מעבר לספקי המוצרים במקרים רבים תצטרכו להיעזר בגורמים נוספים כמו עו"ד, רו"ח, טכנאים ועוד

    בנוסף, חשוב לתכנן מראש את יכולת קבלת התשלומים מלקוחות ולהתאים את פתרונות הסליקה לסוג העסק וצרכיו.

    אם אתם מוכרים שירותים מרחוק למשל: קורסים מקצועיים בזום - תצטרכו יכולת לשלוח לינק לתשלום מרחוק, אם אתם בעלי חנות פיזית או צריכים חיוב גמיש למשל, בירידים או כנסים תוכלו להיעזר בתשלום באמצעותTAP  - חיוב בהצמדת נייד לנייד, אם מדובר במכירה באמצעות אתר אינטרנט נדרש פתרון של תשלום באתר. עולם פתרונות התשלום התפתח מאוד בשנים האחרונות והוא כולל כבר הרבה יותר ממסופון. תשלום שמתאים לעסק שלך יאפשר גמישות והיברידיות רבה ויכולת לקבל תשלומים מכל מקום ובכל שעה.

    לסיכום

    לפתוח עסק עצמאי זה תמיד אתגר, על אחת כמה בתקופה שבה הסביבה הכלכלית העולמית והמקומית היא מורכבת. 

    מה שחשוב הוא לגלות גמישות, אורך רוח ויכולת להסתכל קדימה ולחשוב לטווח הארוך. מי שיצלח את האתגרים כאן ועכשיו, יוכל לקצור פירות כשחסמים כלכליים ישתחררו, והעסק יתרומם.

    שירותי הסליקה ניתנים בכפוף לתנאי החברה והשירות

    ****מידע כללי בלבד. אין לראות באמור משום המלצה ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא.

    המידע מובא מטעם דניס לר ועל אחריותו בלבד